perjantai 25. tammikuuta 2019

MyHeritage -DNA-testin kertomaa

Tulin tehneeksi DNA-testin keväällä. Tilasin tarjouspaketin itselleni ja puoliso K:lle. Olin jo aikaisemin tehnyt tunnukset MyHeritageen sukututkimukseni vuoksi. Sukututkimusta onkin kertynyt monta tiedostoa, mutta vähän sekaisin ovat vieläkin.

Joidenkin mielestä DNA -testit ovat huijausta, mutta todisteena aloin saada sukulaisuus "matcheja" sellaisista, jotka tiesin jo. Viimeksi luin, että voi vaikeuttaa työpaikan saantia, jos on huonot perintötekijät. No tuohon en usko. Eiköhän päättäjillä ole tahto saada kaikki töihin,  tosin markkinatalous tarvitseen sen 4% työttömien joukon, muistaakseni se näin oli,
Alkusysäys testin tekemiseen oli toinen poikani, joka mietti kovasti  alkuperäänsä. Omasta mielestään hän ei ollut meidän kummankaan näköinen. Liekö miettinyt onko meidän lapsi ollenkaan. Olen lukenut joskus jostain, että useat lapset miettivät tuota asiaa jossain vaiheessa lapsuutta. Tuotahan minäkin olin miettinyt. Molemmilla, Erik-isällä ja Vilma-äidillä olivat ruskeat silmät. Veljellä ja minulla ne ovat siniset. Siskolla on ruskeat silmät ja muutenkin hän on kopio äidistämme. Minä olenkin isäni näköinen ja tarkemmin hänen äitinsä, Aino-mummon näköinen, tosin vähän pyöreämmillä kasvonpiirteillä.


No tilasin paketit ja ne saapuivat parissa viikossa. Oli lievää jännitystä onnistumisesta. Hyvinhän se meni.  Posken sisäpintaa pyöritettiin molemmin  puolin ja suljettiin koeputkeen ja sitten kirjekuoreen. Postitusmaksu oli jo maksettu, joten kirje vain postiin kohti  USA.ta.

Muutaman viikon kuluttua omalla My Heritage-sivustolla vastaukset olivat sitten luettavissa. K-puolison tulos oli aika yksinkertainen, hänessä on eniten suomalaista ja suuri osuus myös skandinaavia.

No, minun tulokseni oli aika erikoinen ja monivivahteinen. Eniten minussakin on suomalaista, mutta seuraavaksi eniten perimää alueelta Skotlanti-Irlanti-Wales, jossa eniten punatukkaisia maailmassa. Äitini sisarusparven kymmenestä lapsesta viisi oli punatukkaista, loput mustatukkaisia. Elisabet -isoäidin hiusten väristä en tiedä mitään. Ne olivat harmaat, kun olin pieni tyttö. Mutta silmät olivat siniset, sen muistan, Kaikki Elisabetin lapset olivat ruskea- tai vihreäsilmäisiä. Sen verran vahva oli ruskeasilmäisen isän Olli Aleksanterin perintötekijöidden vaikutus. Sisarusten punaväri oli todella vahva kuparinväri.- Olenkin ollut kiinnostunut kymrin kielestä, jota puhutaan Walesissa. Sieltä on tullut tekstiviesteissä joskus käyttämäni cwtch (lausutaan kuten butch), joka tarkoittaa sydämellistä halausta.

Olin aina olettanut, että äitini sukujuuret ovat puhtaasti saamelaiset. Olihan hän todistetusti Roju-Ellin jälkipolvea. Mutta sukututkimustietojen vaihtamisella erään pohjoissuomalaisen sukutukijan kanssa sain tietää, että äitini sukujuuret menevät myös pohjanmaalle ja sieltä Tornionjokilaaksoon Tornbergin pappissukuun. Yksi Tornberg oli ilmeisesti  rakastunut Roju-Ellin jälkeläiseen ja tuonut ehkä mukanaan punatukkaisuuden äitini sukuun.

Minun DNA coctailissa oli vielä Keski-Amerikka eli alue, jossa sijaitsi Mayojen korkeakulttuuri. Olenkin ollut kiinnostunut Maya-astrologiasta, jossa merkkini on valkoinen Itsevallitseva Tuuli.


Ja vielä DNA:ssa näkyi Keski-Aasia; Kazakstan, Kirgisia, Tadzikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan. 
Sokerina pohjalla oli vielä pikkuripaus inuiittia. Inuiitit luetaan kuuluvaksi intiaaneihin.

Että sillee, on siinä geeniperimää, ei puhettakaan sisäsiittoisuudesta 😊

1 kommentti:

  1. Ja kun suomalaisia syyttävät suomalaiset itse sisäsiittoisuudesta...
    Puhukoot puhujat vainn omasta puolestaan. "Heikä-Manne ja Miranda" tulivat 500 vuotta sitten Suomenniemelle. Kuningas määräsi tapporahankin niistä... TÄYSIN ovat kotiutuneet ja pitäneet multtuurinsa. Multtuurinsa? Lyöntivirhe muttakelpaa- itse asiassa
    hyvin.


    Kun tapasin Annen, geenit tekivät tehtävänsä. Varmaan on ihan muualta.

    VastaaPoista

Kärpänen katossa 2

  Minun todellisuuteni sinun todellisuuttasi vasten! Laukaa läksy 6.11. 2023 Hei taas! Olen se tunnettu kärpänen katossa. Muistanette...